ΕΞΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το ζήτημα της εργασίας είναι ένα εξαιρετικό ζήτημα για κάθε άνθρωπο που είναι άνεργος και ψάχνει να βρει μια δουλειά που θα του ταιριάζει και θα μπορέσει μέσω αυτής να καλύψει τις ανάγκες του, και όχι μόνο.

Κατά τη διαδικασία της αναζήτησης, πέραν των καθιερωμένων (αναζήτηση σε αγγελίες ή μέσω γνωστών και αποστολή βιογραφικών, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου απλό αλλά αντιθέτως, εξαιρετικά σύνθετο, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ), υπάρχουν και κάποιες άλλες κινήσεις – πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει κάποιος που επιθυμεί να έχει άμεσα αποτελέσματα.

1) Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι η πλήρη κατανόηση της εργασίας που προσφέρει ο κάθε εργοδότης. Αν από την ανάγνωση της αγγελίας δεν σας έχει γίνει κατανοητό με ακρίβεια ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας, μην κάνετε τον κόπο να ασχοληθείτε. Προχωρήστε παρακάτω και σίγουρα θα βρεθούν πολλές θέσεις που θα τις κατανοήσετε πλήρως. Ασχοληθείτε με αυτές. Μην χάνετε χρόνο λοιπόν με μία θέση που φαίνεται κατά τα άλλα (μισθός) ελκυστική, αλλά υπάρχουν κενά στην κατανόηση της περιγραφής. Διότι ακόμη και αν πάρετε τη θέση αυτή, τα κενά θα είναι πολύ μεγαλύτερα και αργά ή γρήγορα θα προκύψουν προβλήματα! Οπότε είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο μόνο για τις θέσεις που μας ταιριάζουν πραγματικά και αυτό δεν είναι τόσο απλό και προφανές!

2) Αφού έχετε κάνει το παραπάνω ξεσκαρτάρισμα και έχετε καταλήξει σε μία σειρά από θέσεις, που πραγματικά ταιριάζουν για εσάς, ένα άλλο πολύ βασικό είναι να συγκεντρώσετε όσο παραπάνω πληροφορίες γίνεται για τη κάθε θέση/εταιρεία. Καταρχάς αυτό είναι κάτι που θα γίνει αντιληπτό από τον εργοδότη, με θετικό πρόσημο. Επιπλέον, ακόμη και ένα πολύ σωστό βιογραφικό, μπορεί να μην είναι αρκετό, διότι σίγουρα υπάρχουν και άλλα σωστά. Και ο εργοδότης πρέπει να έχει κάποιο λόγο που θα ξεχωρίσει το δικό σας. Να μπορεί κάπως να δει την αξία σας και τους λόγους που πρέπει να καταλήξει σε εσάς.

3) Αφού έχεις κάνει τις παραπάνω ενέργειες, μία πολύ καθοριστική κίνηση είναι να προχωρήσεις και σε πράξεις. Μπορείς να περάσεις από την εταιρεία, να ζητήσεις τον υπεύθυνο και να του προτείνεις να σε «δοκιμάσει». Είτε παρουσιάζοντας τη δουλειά σου, είτε δουλεύοντας για μία δοκιμαστική περίοδο (όχι απαραίτητα δωρεάν). Αυτή η πρωτοβουλία έχει τουλάχιστον 2 οφέλη. Πρώτον δείχνει θέληση και αποφασιστικότητα και δεύτερον δείχνει ότι δεν φοβάσαι να «εκτεθείς». Διότι για να είμαστε ειλικρινείς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι στην θεωρία τα καταφέρνουν τέλεια, αλλά στην πράξη υπάρχουν ζητήματα.

4) Αν έχεις εμπειρία πάνω σε ένα αντικείμενο, ίσως είναι προτιμότερο να ασχοληθείς ξανά με αυτό. Δεν είναι κακό να αλλάζουμε αντικείμενο, και ο καθένας μπορεί να το κάνει κάποια στιγμή. Όμως πρέπει να εξετάσετε αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, κάθε φορά, που σκέφτεστε να κάνετε κάποια άλλη δουλειά. Επιπλέον πολλές εταιρείες, ειδικά όταν υπάρχει άμεση ανάγκη, θα προτιμήσουν ξεκάθαρα κάποιον που δεν θα χρειαστεί μία δοκιμαστική περίοδο προσαρμογής και επιμόρφωσης. Ακόμη και αν τους κοστίσεις κάτι παραπάνω, αν μπορείς να αποδείξεις ότι άμεσα μπορείς να κάνεις έστω τα περισσότερα από αυτά που ζητάει η θέση που προσφέρει ο εργοδότης σου, θα σε προτιμήσει σίγουρα έναντι κάποιου άλλου, ακόμη και αν έχει «καλύτερο» βιογραφικό.

5) Παρουσίασε και «πούλα» σωστά τη δουλειά σου. Μπορεί εγώ να είμαι πολύ καλός στην επισκευή υπολογιστών, και να έχω όλα εκείνα τα προσόντα που απαιτεί μία θέση, αλλά αυτό που κάνω πολύ καλά να μην μπορώ να το «πουλήσω» σωστά ακόμη και στην ίδια την εταιρεία που εργάζομαι. Και είναι πολύ βασικό να το κατανοήσουμε. Πιστέψτε μας, υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν καν να το σκεφτούν! Και όμως συμβαίνει και μάλιστα πολύ συχνά. Άλλο είναι φτιάχνω εξαιρετικά (σε χρόνο και ποιότητα) κάθε πρόβλημα που μπορεί να έχει ένας υπολογιστής, και πολύ διαφορετικό ζήτημα είναι (ακόμη και στον εργοδότη μου), πουλάω αυτή την υπηρεσία σωστά. Ειδικά όταν πρέπει να συνεργαστείς (που είναι και το πιθανότερο) με μια μικρή ή μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ήδη εργάζεται στην εταιρεία, ίσως να μην αρκούν οι τεχνικές σου δεξιότητες, αλλά να απαιτείται να είσαι καλός και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Ακόμη όμως και στη περίπτωση (που είναι σπάνια στις μέρες μας) που θα εργαστείς σε μία θέση τελείως μόνος, το πώς «επικοινωνείς» την εργασία σου είναι πολύ καθοριστικό!

6) Προσκόμισε συστατικές επιστολές που γράφουν συγκριμένα πράγματα και μόνο αλήθειες. Δυστυχώς πολλοί εργαζόμενοι σε μία προσπάθεια να έχουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα (άμεση πρόσληψη) κάνουν το βασικό λάθος και προσκομίζουν μία συστατική επιστολή του τύπου: «η κ.Μαρία χχχχχ εργάστηκε στην εταιρεία μας, για χ διάστημα, με πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο κάθε υποψήφιος εργαζόμενος θα πρέπει να ξέρει επίσης, ότι επειδή (ίσως και όλες) οι εταιρείες κάνουν συχνά (για διάφορους λόγους) και αποτυχημένες προσλήψεις, μπορεί να είναι δύσπιστές και περιμένουν να δουν στην πράξη τον κάθε εργαζόμενο. Γι’ αυτό λοιπόν αν προσκομίσουμε μία συστατική επιστολή, από κάποιον παλιό εργοδότη μας, θα πρέπει αυτή αφενός να γράφει αληθινά γεγονότα και περιστατικά και αφετέρου να τα αποτυπώνει με ένα τρόπο όσο γίνεται πιο συγκεκριμένο. Μία σωστή συστατική επιστολή μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, μα μία λάθος μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα.

error: Content is protected !!